Prohledat tento blog

čtvrtek 18. března 2010

Autoaugmentace - výplň prsů vlastním tukem

Auto-augmentace - výplň prsů vlastními tukovými a kmenovými buňkami


aktualizace dne 29. 11. 2012

Přišel mi dotaz na augmentaci prsou vlastním tukem pacientky, a proto jsem se rozhodl na toto téma napsat kratičký článek a informovat tak všechny ženy, které o tomto zákroku uvažují.

Metoda byla vyvinuta pro ženy po částečném nebo úplném odstranění prsu (masektomii poprsí). Několik let se tato technika využívá i ke zvětšení poprsí. Je ale potřebné dodat, že k auto-augmentaci jsou potřebné i buňky kmenové, které jsou získány z odebrané tukové tkáně. Bez nich je to jenom přesouvání tuku například z břicha do prsou. 

Na co si dávat pozor?
Problém je v tom, že kliniky nabízejí svým pacientkám výplň vlastními tukovými i kmenovými buňkami, i když ve skutečnosti jim vpravují pouze buňky tukové. A to proto, že k použití kmenových buněk nemají potřebné (finančně nákladné) vybavení, kterým z odebrané tukové tkáně tyto kmenové buňky extrahují a zpracují do materiálu pro výplň prsů.

Kde tedy podstoupit tento zákrok?
K tukovým buňkám přidávají i kmenové asi jen v 5 laboratořích v Evropě: 1 v Italii, 1 ve Švýcarsku, 2 ve Španělsku a jedna klinika dokonce na Slovensku - MedicomVIP v Bratislavě (Dr. Šimkanin) kde celý zákrok vyjde na 6 000 EUR. Dr. Šimkanina vřele doporučuji.

Co více se nabízí přemístěním vlastního tuku?
Tuk je dobrý v malém množství do tváře (u liftu ho často využívám i já), ale do prsou pouze s kmenovými buňkami!!!

MUDr. Patrik Paulis(na text se vztahují autorská práva, chcete-li ho použít, využijte citace!)