Prohledat tento blog

neděle 27. června 2010

Proč lze považovat Botox v jistých případech jako lék, nikoliv jed!

Botox se užíval již v 70 letech třeba v neurologii k léčbě nemocí, které působí křeče, či trvalé stažení některých svalů (třeba corticolis), takže primární účel byl ČISTĚ terapeutický. Časem se pro jeho účinky začalo využívat k estetickým účelům.

Botulotoxinum A působí VÝHRADNĚ na nervovo-svalovou ploténku, a to DOČASNĚ! i když, naštěstí je to "dočasně" přece jen delší, ale ne tak dlouhé jako dočasné rozmístění sovětských vojsk na našem území :D

Molekula Botulotixinu je velice selektivní, co se týče působení a žádné studie ani neustále probíhající výzkumy nepotvrdily jakékoliv "jizvení" či jiné patologie v místě působění BTX. Proces jizvení je řízen cela jinak, než je řízena svalová aktivita a tak není ani žádný biochemický podklad toho, jak by mohl Botox zasahovat do biochemie hojícího procesu!

Každý den přinese nějaké nové objevy, ale dodnes je Botox považován za velice bezpečnou molekulu a i proto se těší tak velkému úspěchu.

Věřte, že jakákoliv pochybnost o možném negativním účinku Botoxu na lidský organismus by okamžitě vyvolal ze strany FDA okamžitý zákaz použití této látky do konečného vyřešení sporu!!! Američané jsou velice striktní. Když je něco povolené v USA, je to určitě bezpečné na min. 110% :)

Argument, že pocení je prospěšné je určitě v podstatě správný. Bohužel existují i jedinci u kterých je toto pocení z různých důvodu nadměrné a obzvlástě v létě v místech jako je podpaždí dochází nejen k produkci potu, ale i k rychlému množení bakterií, které se jako standardní součást kůže na jejím povrchu vyskytuji. Jedním z následků jsou třeba " opruzeniny v místě vlhké záparky" abych použil lékařský termín. A to je pak spíš patologické. Takže omezení pocení v podpaždí působí proti tomuto patologickému šíření bakterií, které se mimo jiné projeví oním nepříjemným pachem v MHD v letních měsících. V žádném případě neomezuje aplikace BTX pocení po celém těle! Působí pouze tam, kam ho aplikujeme (nejčastěji podpaží, dlaně a chodidla).

Medicína je komplexní véda, a proto je potřeba na ni nahlížet komplexně, ne jen vytrhnout některá tvrzení z konceptu, jak se to dělá v "odborných časopisech 100+1 zahraničních zajímavostíí" jak pravil na svých úžasných přednáškách z anatomie pan profesor Doskočil. Ale občas šťourat je určitě dobře. Věřte ale, že moje indikace i v estetické chirurgii ze zásady nejdou proti přírodě a takové požadavky jednoznačně odmítám!

MUDr. Patrik Paulis (27.6.2010)